Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей. Режим харчування дітей в нашому навчальному закладі відповідає режиму роботи закладу та віковим групам і затверджений директором.
Основними принципами організації харчування в  закладі є:

  • енергетична цінність раціонів, яка відповідає енерговитратам дітей, 
  • збалансованість та максимальна різноманітність раціону,
  •  технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність, забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

Основні правила і принципи здорового харчування

1. Різноманітне повноцінне харчування

Правильне харчування повинно бути не тільки помірним і регулярним, а й  різноманітним, тобто охоплювати всі ті продукти рослинного і тваринного походження, які містять незамінні сполуки (ті, що не утворюються в організмі людини самостійно).  Особливо корисно готувати каші (вівсяну, гречану, пшеничну), які служать джерелом рослинних волокон і речовин, що нормалізують роботу кишечника, підшлункової залози, печінки і жовчного міхура.

2. Калорійність добового раціону

Калорійність раціону повинна бути прив‘язана до енерговитрат, тобто покривати мінімум необхідних витрат. З віком калорійність добового раціону має знижуватися в основному за рахунок тваринних жирів і вуглеводів (хліб, картопля, цукор). Кількість білків повинна залишатися незмінною. Підліток потребує на 0,5 кг більше поживних речовин, ніж дорослий. Здоровій  дитині 11-13 років необхідно приблизно  2500 ккал на день для забезпечення організму енергією, тобто      стільки ж, скільки й 50-річній людині. Дівчинці потрібно на день приблизно на 400 ккал більше, ніж її  мамі. Щоденна добова потреба підлітків 11-13 років у білках - 90-100 г, жирах - 90-100 г, вуглеводах - 380-400 г. Білки та жири бувають тваринного й рослинного походження, їх співвідношення має становити відповідно 60 і 40%.

3. Харчування 5 разів у день

Нерегулярний прийом їжі призводить до порушення травлення. Найбільш раціональним є 5-разове харчування, приблизно в один і той же час. Тоді людина не переїдає, а травна система працює в звичному для неї періодичному режимі.  Інтервал між прийомами повинен бути не менше 3- 4-х годин. Саме стільки часу необхідно для повного переварювання рослинної їжі в шлунку. У проміжках між основними прийомами їжі дітям і підліткам слід дозволяти вживати тільки фрукти.

Розподіл їжі за калорійністю протягом дня: На перший сніданок має припадати 20-25 % добового раціону, на другий сніданок - 10 %, на обід - 40 %, на підвечірок - 5-10 %, на вечерю - 10-15%. Перед сном не бажано вживати продукти, які переван­тажують шлунок і порушують сон. На вечерю бажано їсти страви з кисломолочних та молочних продуктів, овочів, фруктів. Какао, кава, шоколад збуджують нервову систему, тому їх бажано вживати у першій половині дня. Пам’ятайте, що овочі, фрукти, кефір мають се­чогінну дію. Тож вечеряти варто не пізніше ніж за дві го­дини до сну. За сніданком і обідом необхідно вживати білкову їжу: м'ясо, рибу, яйця, каші, овочі, сир. Каші краще готувати на воді - вони більш корисні. На вечерю - молочні, круп'яні, овочеві страви/ Вживайте нежирні кисломолочні продукти. Кефір містить тваринний білок, який не менш цінний білків м'яса і риби, і легкий в засвоєнні.

4.  Повільна їжа

Після фізичної нагрузки, не приступайте відразу до їжі, відпочиньте трохи. Під час їжі потрібно відволіктися від думок  про справи, не слід вести серйозних розмов, читати або дивитися телевізор. Їсти треба повільно.

5. Довге пережовування

Приймайте їжу в певний час, у місцях, відведених для приймання їжі. Рекомендується робити більше 20 жувальних рухів перш ніж проковтнути. Важливо враховувати також, що ретельне пережовування їжі зміцнює ясна і зуби, розвиває весь кістково-м'язовий апарат. При вживанні їжі нашвидкоруч, поспіхом погіршується її пережовування, і більш грубі її частинки, надходячи в шлунок, подразнюють його слизову оболонку.

6.  Необхідно відмовитися від їжі всухом'ятку

Рідкі страви, приготовані на м'ясних, рибних, овочевих і грибних відварах, сприяють виділенню шлункового соку. Першу страву можна супроводжувати основною з м'яса, риби, круп, картоплі та ін. Солодке їдять у кінці обіду, тоді вплив шлунково-кишкових гормонів, які виділяються після вживання цукру і сповільнюють травлення, буде менш відчутним.  Не слід безпосередньо перед сніданком, обідом і вечерею їсти що-небудь солодке, тому що при цьому апетит теж знижується. Харчування  переважно бутербродами (тобто хлібом з маслом, сиром, ковбасою тощо) шкідливе, тому що ця їжа неповноцінна за складом і до того ж подразнює шлунок, сприяючи розвитку хронічного запалення слизової оболонки - гастриту.

7. Овочі і фрукти

Їжте більше свіжих овочів і фруктів. Вони містять необхідні організму вітаміни, мінеральні солі, органічні кислоти, клітковину та інші корисні речовини, покращують травлення, нормалізують обмін речовин.

8. Питний режим

Дотримуйтеся питного режиму. Пийте не менше 1,5-2,0л води за добу. Більш корисна некип‘ячена вода, очищена за допомогою фільтра або мінеральна столова. У спеку, при інтенсивній фізичній роботі та після вживання багатої на білки їжі води треба пити більше..

9. Їжте свіжоприготовану їжу

Їжа  повинна бути свіжоприготованою і мати приємний смак, запах і зовнішній вигляд. Необхідно мати на увазі, що зовнішній вигляд, а також обстановка, в якій відбувається прийом їжі, дуже важливі для повноцінного її засвоєння. Їжа, яка кілька днів простояла в холодильнику, втрачає багато корисних властивостей. Фастфуд небезпечний великою кількістю пересмажених олій, що містять канцерогени. Занадто гаряча їжа (температура їжі понад 50 º С) дратує, обпікає слизову оболонку стравоходу і шлунку, що може вести до її хронічного запалення. Шкідлива і холодна їжа.  Гостра їжа подразнює слизову оболонку стравоходу і шлунку, а також шкідливо діє на печінку. Ці продукти не можна вживати дітям і підліткам. 
Для того щоб їжа краще засвоювалась, слід починати з тих страв, які мають найбільш виражену сокогонное дію (в обід - бульйон, суп).

10. Їжте тільки тоді, коли зголодніли

Прислухайтеся до свого організму і  їжте тільки тоді, коли ви голодні - дотримання цього правила робить їжу смачнішою і дозволяє контролювати переїдання, яке неминуче веде до ожиріння та захворювань травної системи. 

11. При  прийомі їжі керуйтесь не тільки апетитом ..

При  прийомі їжі керуйтесь не тільки апетитом, а й вимогами гігієни харчування,психологічними аспектами(емоції, мотиваційні й смислові основи прийому їжі.). Зовнішня сторона (оформлення і сервірування столу) має виключно важливе значення. Це стосується чистоти, порядку, шанобливого ставлення дітей до продуктів і умов прийому їжі. Слід рішуче присікати неповажне ставлення до їжі (наприклад, розкидання хліба), недбалість і неакуратність під час її прийому. Культура харчування є невід'ємною частиною раціонального харчування, яка має пряме відношення до засвоєння їжі і досягнення медико-біологічного ефекту.

висновки

Правил здорового харчування дотримуватися не так уже й складно, як здається. Просто треба усвідомити, що правильне харчування має стати частиною здорового способу життя, доброю звичкою, а не тимчасовою дієтою.

МЕНЮ ПЕРШОГО ТИЖНЯ

ХАРЧУВАННЯПОНЕДІЛОКВІВТОРОКСЕРЕДАЧЕТВЕРГП’ЯТНИЦЯ
8:00-8:10 ЛЕГКИЙ СНІДАНОКзелений чай, мед зелений чай, медзелений чай, медзелений чай, медзелений чай, мед
9:15-9:30 СНІДАНОКвермішель відварена з тертим сиром, салат з пекінською капустою, чай з лимономвареники ліниві з соусом із джему, какао на молоці, салат з моркви та ізюму каша пшоняна молочна, чай з лимоном, печиво галетнесирники з джемом, салат м’ясний з овочами, какао на молоцікаша кукурудзяна з молоком, бутерброд з твердим сиром та вершковим маслом, напій кавовий
13:30-14:00 ОБІДщі з відвареним м’ясом, котлета м’ясна, білий соус, салат - буряк з чорносливом та горіхом, хліб, компотсуп з квасолею і відвареним м’ясом, сало з часником та кропом, риба смажена, капуста тушена, хліб, компотсуп яєчний з м'ясом биток рублений, салат "вітамінний", хліб, компотборщ зелений з м’ясом, м'ясо відварене, кабачки припущені, хліб, компотрозсольник з м’ясом, сало з часником та кропом, котлета рибна з соусом, салат з морської капусти, хліб, компот
16:00-16:10 ПОЛУДЕНОКнапій з шипшини/чай, рогалик з джемом, фруктисік, бісквіт, яблуко запеченекисіль із свіжих ягід, суфле сирне із сметанним соусом, фрукти лимонник, шарлотка з яблук, фруктисік, запіканка сирна, фрукти
18:20-18:40 ВЕЧЕРЯкаша гречана, гуляш телячий, салат з огірків і томатів, чай з лимономомлет, овочі в молочному соусі, чай з лимоном, бутерброд з твердим сиром та вершковим масломкаша пшенична, тефтелі з білим соусом, салат з томатів, чай з лимономплов з м’ясом, салат "вітамінний", печиво галетне, чай з лимономпеченя по домашньому, салат з томатів, чай з лимоном, печиво галетне
20:15-20:25 ДРУГА ВЕЧЕРЯкефір нежирний, кондитерські виробичай з лимоном, кондитерські виробиряжанка 2,5%, кондитерські виробичай з лимоном, кондитерські виробикефір нежирний, кондитерські вироби

МЕНЮ ДРУГОГО ТИЖНЯ

ХАРЧУВАННЯПОНЕДІЛОКВІВТОРОКСЕРЕДАЧЕТВЕРГП’ЯТНИЦЯ
8:00-8:10 ЛЕГКИЙ СНІДАНОКзелений чай, мед зелений чай, медзелений чай, медзелений чай, медзелений чай, мед
9:15-9:30 СНІДАНОКмакарони відварені, сир твердий, чай з лимоном, салат з буряком, чорносливом та горіхом, печиво вівсянекаша молочна вівсяна, ікра кабачкова, хліб пшеничний, яйце варене, чай з лимономкартопляники шкільні з соусом, салат вітамінний, чай з лимономсирники з джемом, Какао на молоці, салат з тертої моркви, яблукоомлет, овочі тушковані, хліб пшеничний з маслом і сиром, напій кавовий
13:30-14:00 ОБІДсуп гороховий з м"ясом, котлета м’ясна, білий соус, салат з квашеної капусти, хліб, компотборщ укр з м’ясом, сало з часн та кропом, рибажарена, салат з морської капусти, хліб, компотсуп овочевий, тефтельки мясні з білим соусом, салат з селерою, хліб, компотсуп гречаний, биток телячий, капуста тушена з чорносливом, хліб, компотборщ зелений з м’ясом, сало з часн та кропом, риба смажена, салат з білокачанної капусти, хліб, компот
16:00-16:10 ПОЛУДЕНОКнапій з шипшини/чай, бісквіт, фруктикисіль молочний, пиріжок з курагою, фруктисік, яблуко фаршироване сиром, кондитерські виробикисіль фруктовий, печиво вівсяне, фруктисік, запіканка з сиром, фрукти
18:20-18:40 ВЕЧЕРЯкашарисова розсипчата, оладки з печінки, салат овочевий, чай з лимономкаша пшенична, гуляш телячий, салат з капусти, чай з лимономкаша ячна, салат з капусти, стегно куряче відварене, чай з лимономплов з м’ясом, салат "вітамінний", чай з лимономкаша пшенична, шніцель, томати, чай з лимоном
20:15-20:25 ДРУГА ВЕЧЕРЯкефір нежирний, кондитерські виробичай з лимоном, кондитерські виробиряжанка 2,5%, кондитерські виробичай з лимоном, кондитерські виробикефір нежирний, кондитерські вироби